Çeki demiri Ankara
çekme karavann/römorku, çoğunlukla otomobil, /suv /pıck up arazi taşıtı kamyonet veya kamyon gibi araçlara bağlamaya yarayan ve araca monte edilen sisteme çeki demiri denir.
Çeki demirinin kullanım amacına göre, 2 tipi mevcuttur:
1) Çeki topuzu
2) Çeki kancası
1)Çeki topuzu: Bu tip çeki demiri, otomobiller ve kamyonetler için uygundur. Romörkun başındaki kaplin sisteminin topuza dikey olarak oturtulması suretiyle, römork araca bağlanır.
Çeki topuzlarının farklı standartları bulunmaktadır;
Avrupa standartı ve Amerikan standarttı
Bu farklılıktan ötürü, her çeki topuzuyla, her kaplin birbirine uyum sağlamaz. Aralarında mm’lik farklar olsa dahi, kaplin ve çeki topuzu aynı ölçüde olmalıdır.
Çeki topuzlarının en yaygın 3 modeli vardır. Bunlar; sabit model, sökülebilen model ve adaptörlü modeldir. Sökülebilen model ve adaptörlü modeller fiyat olarak, sabit modele göre daha yüksektir. Sökülebilen modelin, çıkarıldıktan sonra sağladığı görsellik dışında, sabit modele karşı bir avantajı yoktur. Ancak adaptörlü modele, çeşitli aparatlar (motosiklet ve bisiklet taşıma aparatları, vinç, köpek taşıma sandığı vb.) takılabilir.
2) Çeki kancası: Bu tip çeki demirleri kamyonlar, tırlar, traktörler ve iş makineleri için uygundur. Römorkun başında kaplin sistemi yerine, çeki oku bulunmaktadır. Bu sistem yardımıyla yüksek tonajlı römorkler çekmek mümkündür.
Römorkun araca bağlanması:
Öncelikle dikkat edilmesi gereken konu, kaplinin ölçüsü ile çeki topuzunun ölçüsünün aynı olmasıdır. Ölçüler aynı olsa dahi, yıpranma sonucu oluşabilen boşluklara dikkat edilmelidir. Kaplin dikey olarak topuza oturtulmalı, kilitlenip kilitlenmediği konrol edilmelidir. Eğer emniyet teli varsa, öncelikle o topuzdan geçirilmelidir veya çeki demiri üzerindeki bağlantı noktasına takılmalıdır.
Römorkun fişi, çeki demiri üzerindeki prize takılmalıdır. Lambaların doğru çalışıp çalışmadığı, kontrol edilmelidir.
Fiş ve prizin 2 farklı standardı vardır; 7 soketli ve 13 soketli.
Gerektiği durumlarda; 13 soketli modeli, 7 sokete veya tam tersine, dönüştürmeyi sağlayan adaptörler de mevcuttur.
Ülkemizde 7 soketli fiş ve priz kullanılmaktadır.
Römork
Ülkemizde hızla gelişmekte olan römork ile taşımacılık, sadece tüketiciler için değil, aynı zamanda firmalar için, en düşük maliyetli taşıma yoludur.
Römorkla taşımacılığın avantajları;
1) Ek araç maliyetini ve o aracın masraflarını ortadan kalkar.
2) Römorkların bakım masrafı yok denecek kadar azdır.
3) Uzun yıllar kullanıcısına hizmet eder.
4) Çok amaçlı kullanılabilinir.
5) Rahat yükleme yapılır.
6) Römorkların kapladığı park alan azdır, kullanılmadığı zamanlarda tekerlekleri sökülerek, dikey şekilde istiflenebilir.
7) Araca ek taşıma kapasitesi sağlar.
8 ) Araç yolcu taşımak için serbest kalır.
Yürür ve mekanik aksamlarına göre römork çeşitleri:
1) Dingil sayısına göre:
Römorkler sahip oldukları dingil sayısına göre; tek dingilli ve çift dingilli diye ikiye ayrılır.
Taşınan yükün ağırlığına göre, dingil sayısı belirlenir.
Çift dingilli römorklar, tek dingilli römorklara göre daha sabit bir sürüş sağlarlar.
1500 kg’lık bir römork için, 1500 kg kapasiteli tek bir dingil kullanılabileceği gibi, 750’şer kg taşıma kapasiteli 2 dingil de tercih edilebilir.
2) Süspansiyon sistemine göre:
3 tip süspansiyon sistemi mevcuttur; Torsiyonlu sistem, makaslı sistem ve ayarlı sistem
Makaslı sistem artık günümüzde kullanılmayan bir sistemdir. Bu sisteme sahip eski römorkların yürür aksamı torsiyonlu sistemle değiştirilmektedir.
En yaygın olan sistem torsiyonlu sistemdir. Römorkun üzerine yüklenen yük arttıkça, sistem daha başarılı yaylanma sergilemektedir. Bu sisteme sahip römorkla yüksüz iken çekilmemelidir. Boş çekilmeleri gerekli ise , bozuk yollarda sıçrama yapmamaları, çeken aracı ve diğer araçları tehlikeye sokmamaları için, kum torbası gibi geçici bir yükle yüklenmeleri gerekmnektedir.
7 Pin araba elektrik fişi yuva yuvarlak römork fiş alüminyum araba konnektörleri römork elektrik fişi
Özellikler:
1. bakır çapraz kanal açma ve bir iğne ile anne, bir çapraz şeklinde yarık boyutu, boyutu ayarlama), kontrol etmek daha kolay, kanal boyutu, kararsız).
2. yüksek kaliteli alüminyum ve malzemelerin görünümü.
3. tasarım, uygulama ve kullanımı daha kolay görünümü.
Özellikler:
1. adı: alüminyum levha 7 iğneler
2. su geçirmez
3. temas elemanı bir bakır malzemedir.
4. alüminyum malzeme
5. çekirdek: 7
6. iğnelerin sayısı.
7. Model: n (avrupa için.
8. ürün numarası: t22776
9. ürün ağırlığı: 100g hakkında
10. paket boyutu: yaklaşık 5.5*10.3*4.2 cm/2.16*4.05*1.65 in
11. Bakır iğne hpb59 hpb58-2-1
12. Ana fonksiyonlar: kamyon ve römork ışık ekranı için bir güç kaynağına bağlı
13. Uygulama: ticari araç/römork/yarı römork
14. Şekil: yuvarlak
15. Enjeksiyon kalıplama üretimi için işlem
Ayarlı sistem; 500 kg’a kadar olan römorklar için uygundur. Son derece başarılı ve hassas bir süspansiyon sistemidir. Köpek taşıma römorklarında tavsiye edilir. Böylelikle hayvanların, bozuk yol şartlarında strese girmelerinin önüne geçilmiş olunur.
3) Fren sistemine göre:
Fren sistemine göre römorklar, frenli ve frensiz diye 2 gruba ayrılırlar. Aracınızın frenli veya frensiz romörk çekme kapasitesi, teknik belgede belirtilmiştir.
Frensiz römorklar, çeken aracın kendi frenleme kabiliyetine bağlı olarak yavaşlarlar ve dururlar.
Frenli römorklar ise, kendi fren tertibatlarına sahiptirler. Römorkun fren tertibatı, frenli dingil ve fren yapmayı sağlayan bir kaplin sisteminden oluşur. Frenleme anında kaplinde oluşan gerilme, teller yardımıyla dingildeki fren sistemine aktarılır ve frenleme gerçekleşir.
Frenli römorklarda, emniyet fren teli mevcuttur. Bu tel çeki topuzuna takılır. Sürüş sırasında romörkun araçtan ayrılması durumunda devreye girer ve römorkun fren yapmasını sağlar.
Ayrıca frenli römorklarda, el freni tetibatı da bulunmaktadır. Böylece römork park edildiği zaman, kayması önlenir.
4) Taşınan yüke göre:
Eşya römorkları
Römork bakımı:
Römorkunuz uzun seneler bakım istemez, ancak oksitlemeye bağlı olarak elektrik ve yürür aksamlarında bazı sorunlar yaşanabilir. Senede bir defaya mahsus römorkunuzu kontrol ettirmeniz yeterlidir.